top of page
  • Hajnal István Kör_2

A kocsmáktól a fogadókig - Simon Katalin új kötete Óbuda vendéglátásának történetével foglalkozik

Simon Katalin legújabb kötete, A kocsmáktól a fogadókig. A vendéglátás keretei és története Óbudán 1848-ig címmel jelent meg Budapest Főváros Levéltára Várostörténeti Tanulmányok sorozatának darabjaként.

Óbuda gyakran kerül szóba a vendéglátással kapcsolatban, számos különböző jellegű és mélységű írás született az óbudai kocsmákról, fogadókról, éttermekről. E munkák azonban kivétel nélkül a 19. századvégi, 20. századi állapotokat vizsgálják – a mai napig a városrész identitásának meghatározó eleme „Krúdy Óbudája”. De miben gyökerezett, miből és hogyan született meg ez a jellegzetes, a budai Tabánhoz vagy a bécsi Grinzinghez hasonlítható külvárosi kiskocsmás negyed a 19. század végére? Erre a kérdésre keresi a választ Simon Katalin frissen megjelent könyvében. Ahogy azt a szerző bevezetőjében megfogalmazta, a kötet célja az előzmények hiánypótló bemutatása és az 1848 előtti óbudai vendéglátás minden aspektusának áttekintése. Hogyan változtak az idők során a jogi szabályozások, a szőlőtermelés, borfogyasztás és borforgalmazás kérdései, az idegenforgalom keretei, az általános étel- és italfogyasztási szokások, miben különböztek a különböző jogú és karakterű vendéglátóhelyek (uradalmi és városi fogadók, magán- és illegális kocsmák, kávéházak stb.) egymástól? Az érdeklődők arra is választ kapnak, melyek voltak a korszak ismertebb fogadói, hogyan alakultak az egyes tipikus fogadós életutak, milyen társasági élet zajlott, milyen szórakozási lehetőségeket biztosítottak vendégeik számára a kocsmák és fogadók.


A kötet kiadása III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

http://bparchiv.hu/hirek/kocsmaktol-fogadokig-vendeglatas-keretei-es-tortenete-obudan-1848-elott-megjelent-simon?fbclid=IwAR1jHg0uZWSiOfmr9V8Vn4_jgO38l7MDPV_XUb8UZWdHijrmsmxSsE1AAXQ


13 views0 comments
bottom of page