top of page
  • Hajnal István Kör_2

Gazdasági elit a szovjet típusú rendszer időszakában - kötetbemutató

November 28-án kerül bemutatásra a Kronosz Kiadó által kiadott Gazdasági elit a szovjet típusú rendszer időszakában című tanulmánykötet bemutatójára Budapesten, a Nyitott Műhelyben.

"Az 1956-os Intézet Alapítvány 2022-ben is elkészítette Évkönyvét, immár a XXVII. kötetnél járunk. Címe: Gazdasági elit a szovjet típusú rendszer időszakában - Tanulmányok. A szocializmus különféle tervrajzai kiemelt jelentőséget tulajdonítottak az ember termelő tevékenységének, a munkának. A marxi víziók, a sztálini archetípus ihletője a késő modern kor ipari fejlődésének lenyűgöző potenciálja volt. A kádárizmus „sikeressége” és legitimációja is jelentős részben a gazdaság teljesítőképességén múlott. A Kádár-korszak évtizedeinek politikatörténete sok tekintetben azonos a gazdaság és a gazdaságpolitika történetével. A párt vezetése is leginkább egy gigászi állami nagyvállalat igazgatóságára emlékeztetett, ami legtöbbet termelési eredményekről és gazdálkodási kérdésekről tanácskozik, feltűnően sokat törődve dolgozói jólétével. Jelen kötet a közvetlenül az igazgatóság „alatti” gazdasági szubelit történetével foglalkozik. A kötet szerzői Keller Márkus, Király Júlia, Lengyel György, Rainer M. János, Somlai Katalin és Szegő Iván Miklós.

Az Évkönyvet bemutatja Csillag István közgazdász, egyetemi docens, volt miniszter. Mindenkit szeretettel várunka Nyitott Műhelyben!"

Az esemény részletei ide kattintva olvashatók!
Комментарии


bottom of page