top of page
  • Hajnal István Kör_2

Kádár-korszak, kádárizmus, korlátozott mozgástér: magyar modell?

Országos jelenkor-történeti konferencia

A konferencia újra kívánja gondolni a Kádár-korszak és a kádárizmus helyét a magyar történelemben, kifejezetten azt helyezve a vizsgálódások középpontjába, hogy mennyiben és hogyan volt sajátosan magyar modell a Kádár János nevéhez köthető korszak? Mitől vált az ország a szovjet tömb "legvidámabb barakkjává", miért beszélhettek magyar modellről vagy "gulyáskommunizmusról" számos területen? Melyek a történeti gyökerei, és milyen hosszú távú hatásai lehetnek a Kádár-korszaknak, valamint hogyan befolyásolták a korszak imázsát és mindennapjait a társadalom különböző csoportjai?

A konferencia a jelenkor-történeti, szociológiai és politológiai kutatás, valamint a társadalomtudományok legjobb hazai műhelyeit és különösen fiatal kutatóit kívánja bevonni a közös gondolkodásba, a Kádár-korszak előzményeit, hatásait és emlékezetét tág időkeretben elhelyezve, több tudományág nézőpontjából is értelmezve.

FB-esemény: https://fb.me/e/36hS0XkoN

A konferencia programja elérhető: https://kadarizmus.webnode.hu/program/?fbclid=IwAR2bh7ZykBefqph090zHA5lvT_P8lR3VeGpdoIUZAaUs0ViqurQLzEjDXKk64 views0 comments
bottom of page