top of page
  • Hajnal István Kör_2

Kérdések és válaszok Budapestről

A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent a Kérdések és válaszok-sorozat új kötete, Budapestről.

A Fülszövegből: Mitől bűzlött a városegyesítés? Sertésfőváros? Hogyan változtatták meg a piaci kofákat a vásárcsarnokok? Bűnös városból keresztény Budapest? A templomtól vagy iskolától hány méterre működhetett bordélyház? Gyorsan bekapni valamit? Mit ültök a kávéházban? Milyen a fővárosi alvilág? Mikor volt az első fegyveres bankrablás a fővárosban? Mi zavarta meg a temetők csendjét? Merre vonult a tömeg Budapesten? Autók vagy kerékpárok használták a Margit hidat az 1929-es reggeleken? Hol állt a Manci és a Böske híd? Hogyan lett Csepel tengerhajózási kikötő? Megérni a budapesti olimpiát? Megszállás Budapesten? Melyik tér égett „45 vad telén”? Hol rejtőzik az atombombabiztos bunker? Nagy-Budapest a kommunisták megalomán találmánya volt? Hol laktak a „panelprolik”? Szomszédok és Barátok közt? Ipar a város szélén? Van élet a fővároson kívül?

Ahogy a 150 éves Budapest utcáin sétálva és nézelődve lépten-nyomon beleütközünk a város múltjának különböző emlékeibe, úgy e kötetet – folyamatosan vagy véletlen sorrendben – olvasva kerülnek elő a nagyvárosi élet, a közlekedés, a térhasználat, a kultúra, a reprezentáció, a gazdaság, a közélet vagy egyes városrészek történetének kérdései. A szakszerű, közérthető és rövid válaszokat történész szerzőink adják meg.

Felvillantunk már elfeledett, de érdekes történeteket; a nagyvárosi fejlődéssel járó, még ma is aktuális kihívásokat és arra adott régi-új válaszokat; olyan hosszabb távú folyamatokat, amelyek meghatározták és a mai napig befolyásolják Budapest és a benne, illetve körülötte lakók életét.

A kötet szerzői: Bódy Zsombor, Feitl István, Fónagy Zoltán, Holló Szilvia Andrea, Ignácz Károly, Maczó Balázs, Perényi Roland, Saly Noémi, Szeibert-Erdős András, Takács Róbert


Comments


bottom of page