top of page
  • Hajnal István Kör_2

Nők nélkül (?) A nő történelme és a nő irodalma - a Glossza 4. adása

Updated: May 11, 2021

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Glossza című podcast-sorozatának 4. adásában a nők történelme és a nők irodalma volt a beszédtéma, mely adásban a Kör választmányi tagja, Gyáni Gábor Kiss Noémi íróval beszélgetett.

A podcast ide kattintva meghallgatható!


"A 19. századtól napjainkig; a munkásosztálytól a középosztályig; a mindennapoktól a közéletig ívelt a beszélgetés, ami a női kiszolgáltatottságot és cselekvőképességet, valamint a női és férfi szerepek közötti átjárhatóság változását járta körül. Kiderült, hogyan született meg a magánélet, a nők és a gyerekek történelme, illetve mikor szólaltak meg a nők először a saját hangjukon. Beszéltünk a naplók őszinteségéről, bizonyos témák kibeszélhetőségéről és tabusításáról. Körüljártuk, hogyan „férfiatlanították” a családi otthonokat a 20. századi háborúk és üldöztetések, mennyi traumát hagytak maguk után és milyen hatással volt mindez a nők mozgásterére.

A férfi és női tapasztalat, valamint az emancipáció és az individualizáció közötti különbség után kutatva az első női naplóírók, akadémikusok, sportolók és politikusok szerepéről is szó esett. Miért van eltolódás a női alkotók aránya és a nők elismerés politikában való jelenléte között? Miért hiányzik a magyar feminizmus politikai képviselte a közéletből? Mindemellett az elhangzott történetek az általánosítás veszélyeiről, a definíciók és az egyéni tapasztalatok egymáshoz való viszonyáról is mesélnek." (Forrás: Bölcsészettudományi Kutatóközpont)7 views0 comments
bottom of page