top of page
  • Hajnal István Kör_2

CfP: Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries

A krakkói Irodalmi Intézet (Instytut Literatury) kéziratokat vár Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries című folyóirata második, tematikus számához. Részletek itt!

A második szám történelmi rovata gazdasági problémaként tárgyalja az államszervezetek első világháború utáni létesítését és összeolvasztását. Valamennyi közép- és kelet-európai ország esetében jelentős változások következtek be a gazdaság működésében a háború előtti időszakhoz képest. Ez egyaránt igaz volt az újjászülető, újonnan alakult államokra és a korábban is létezőkre, ahol kormányváltások és jelentős területi változások zajlottak. A gazdasági struktúrák, ellátási láncok, vámhatárok, adó- és valutarendszerek változásai teljesen új helyzetet teremtettek a régióban. Témajavaslatok az egyes országok 1939 előtti problémáit, kihívásait és változásait tárgyaló tanulmányokhoz:

  • Milyen mértékben nehezítette meg a gazdasági fejlődést az állami struktúrák kiépítése? Megfigyelhető volt-e ellentétes hatású jelenség?

  • A szomszédos országok milyen intézkedései voltak hatással a hátráltatott fejlődésre a gazdaság területén? Szándékosan születtek-e, vagy a fejlesztési elképzelések vagy érdekek ütközéséből adódtak?

  • Hogyan zajlott az ellátási láncok átalakulása az új valóságban?

  • A két világháború közötti időszakban mely fontos, a nemzetgazdasági helyzetet befolyásoló gazdasági jelenség volt globális, és melyik jelentkezett regionálisan?




bottom of page