top of page
  • Hajnal István Kör_2

Radnóti-estek Gyáni Gáborral

November 23-án Szegeden, a Radnóti-estek keretében, alapító tagunk, Gyáni Gábor tart előadást a nők történetéről és a történetírás elméletéről.

"Az utca és a szalon: a társadalmi térhasználat Budapesten, Család, háztartás és a városi cselédség, Magánélet Horthy Miklós korában, Relatív történelem, A történeti tudás - elég csak néhányat említenünk Gyáni Gábor számos kiadást megért könyvei közül, hogy kiderüljön, szerzőjük évtizedek óta úttörő kutatásokat végez a társadalomtörténet és a történetírás elmélete terén egyaránt. Munkássága külföldön is ismert: az évek során számos műve jelent meg angolul is, s a századforduló magyar mindennapjait nagyrészt ezeken keresztül ismeri a nemzetközi közönség.

Legutóbbi munkájában (A nő élete - történeti perspektívában, 2020; 2021, utánnyomás) a nemek történetének 19-20. századi kérdéseit boncolgatja. Ennek apropóján hívtuk meg a hódmezővásárhelyi születésű történész akadémikust, aki egyúttal a megye történetében is járatos, ugyanis ő írta meg a helyi társadalom történetét is."

Gyáni Gáborral Baráth Katalin, az SZTE Jelenkortörténeti Tanszék oktatója beszélget majd.

További részletek itt!


19 views0 comments
bottom of page