top of page
  • Hajnal István Kör_2

Rendszerváltoz(tat)ások - publikációs felhívás

2022. december 15-ig várják a 80., Rendszerváltoz(tat)ások Magyarországon tematikájú számukhoz az absztraktokat a SIC ITUR AD ASTRA szerkesztői.

A számhoz a következő témakörökben várják maximum 40.000–60.000 leütés terjedelmű tanulmányokat:

–» Mit érthetünk a rendszerváltoz(tat)ás fogalma alatt? A fogalmi tágítás lehetőségei –» Politikai fordulatok a társadalmi valóságok tükrében –» A rendszerváltozások társadalmi háttere –» Kulturális ellenállás, a fennálló rendszerek és a rendszerváltók kultúrája –» Az ellenállás és a rendszeralkotás szimbolikus keretei –» Mozgalmak kialakulása. Hogyan jönnek létre azok a társadalmi, politikai mozgalmak, amelyek elvárási horizontján egy rendszerváltás képe lebeg? –» Rendszerváltozások, fordulatok emlékezete –» Mítoszgyártás, mítoszrombolás: rendszermitológiák konstruálása, dekonstruálása –» Mitikus hősök és antagonisták –» Agitátorok és ideológusok szerepe –» A fordulópontok, események recepciója a hatalom és a hatalom kritikusai részéről

A felsoroltakon kívül egyéb, a rendszerváltoz(tat)ások problémakörbe illő kéziratokat is fogadnak.

Az 1500–2000 leütés terjedelmű rezüméket 2022. december 15-ig várják a felelős szerkesztők, Mravik Patrik (montventoux14@gmail.com), Tóth Kelemen (toth.kele@gmail.com) és Tüske Tamás (t.tuske.elte@gmail.com) e-mail címére. A szerkesztők várnak továbbá a témakörhöz kapcsolódó max. 10.000 leütés terjedelmű recenziókat, könyvismertetéseket is. A rezümék elfogadásáról a felelős szerkesztők 2023. január 15-ig döntenek. A tanulmányok leadási határideje: 2023. április 15.



bottom of page